היתרונות של לבנה


מקור השם "לבנה":

השם "לבנה" מגיע מהשורש ל.ב.ן, שמצביע על צבע לבן. המאכל נקרא כך על שם מראהו הלבן, שנובע מתהליך הכנתו מחלב. בלשון הערבית, שבה נעשה שימוש נרחב במטבח הלבנטיני (הכולל את סוריה, לבנון, פלסטין, ירדן), המילה "לבּנה" (لَبَنَة) נובעת מהשורש לבּן שפירושו "חלב". כלומר, לבּנה היא תוצר של חלב – גבינה מסוננת שהופקה על ידי סינון יוגורט או ריויון לַבָּן

במובן זה, "לבנה" מתייחסת לתהליך שבו מסננים את היוגורט דרך בד או נפה עד שהחלב נפרד מנוזליו, והופך לגבינה רכה, סמיכה וחמצמצה. זהו מאכל נפוץ מאוד ברחבי המזרח התיכון ויוצר בסיס למנות רבות – הן כמאכל בפני עצמו, הן כמרכיב, והן כממרח.

 


יתרונות תזונתיים של לבנה:


לבנה, במיוחד כאשר היא מיוצרת מיוגורט מלא שומן או יוגורט עיזים, נחשבת מזון בריא ועשיר ברכיבים תזונתיים. להלן הפירוט:


עשירה בחלבון איכותי


  • לבנה מכילה חלבונים מלאים – עם כל חומצות האמינו החיוניות.
  • החלבון בלבנה תורם לשמירה על מסת שריר, לשיקום רקמות, ולתחושת שובע לאורך זמן.
  • גבינת לבנה ביתית יכולה להכיל כ־8–10 גרם חלבון ל־100 גרם, תלוי בסוג החלב והסינון.

מקור טוב לסידן


  • הסידן חיוני לבריאות העצמות והשיניים, למניעת אוסטיאופורוזיס ולפעילות תקינה של מערכת העצבים.
  • לבנה מספקת כ־150–200 מ"ג סידן ל־100 גרם, תלוי ברמת הסינון והאם היא מיוצרת מחלב בקר, עזים או כבשים.


תכולה גבוהה של פרוביוטיקה


  • לבנה שמיוצרת מתסיסת יוגורט חיה מכילה חיידקים פרוביוטיים, שמסייעים לאיזון הפלורה במעיים.
  • החיידקים הללו עשויים לשפר את העיכול, לתרום למערכת החיסון ולמנוע בעיות מעיים.


תכולת שומן – בהתאם לסוג



  • לבנה קיימת בגרסאות רזות, חצי שמנות ומלאות.
  • לבנה עיזים או כבשים לרוב תהיה שומנית יותר, אך גם עשירה יותר בטעם ובוויטמינים מסיסי שומן (כמו A, D, E).

דלה בלקטוז (יחסית)

  • מאחר שתהליך ההכנה כולל התססה ואז סינון של יוגורט, הרבה מהלקטוז (סוכר החלב) מתפרק – ולכן לבנה קלה יותר לעיכול מאשר חלב רגיל.


  • אנשים עם רגישות קלה ללקטוז לרוב יכולים לצרוך לבנה ללא תופעות לוואי.


ויטמינים נוספים

  • מכילה ויטמין B12, שהוא קריטי לייצור תאי דם אדומים ולבריאות מערכת העצבים.
  • כמו כן יש בה ויטמין B2 (ריבופלאבין), אשר מסייע בהפקת אנרגיה מהמזון.

 


❖ טיפים לצריכה בריאה

  • עדיף לבחור לבנה טבעית ללא חומרים משמרים.
  • ניתן לשדרג עם שמן זית, זעתר, ירקות טריים ואגוזים – לקבלת ארוחה מאוזנת ובריאה.
  • קיימת גם לבנה טבעונית, על בסיס סויה או אגוזים, אך תכולת החלבון והסידן שונה ולכן יש לבדוק את התווית.

 


❖ סיכום

לבנה היא מאכל מסורתי עשיר, מזין וטעים שמגיע מהמטבח הערבי-לבנטיני. משמעות השם נובעת מהשורש "ל.ב.ן" – חלב, ומצביעה על צבעה הבהיר. מבחינה תזונתית, מדובר במזון חלב איכותי, עשיר בחלבון, פרוביוטיקה וסידן, אשר יכול להשתלב בצורה מצוינת בתפריט יומי מאוזן.

אם תרצה גם מתכונים להכנת לבנה ביתית, או רעיונות לשימושים קולינריים – אני אשמח לספק!

מסעדה טובה בהרי ירושלים