המעלות התזונתיות של כרוב אדום


מעלות תזונתיות של כרוב אדום

כרוב אדום הוא ירק מצליב ממשפחת המצליבים (Brassicaceae), הכוללת גם את הכרוב הלבן, הברוקולי, הקולורבי והקייל. הוא נחשב למזון עשיר ברכיבים תזונתיים ומועיל לבריאות בזכות תכולתו הגבוהה בנוגדי חמצון, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. להלן סקירה מפורטת של המעלות התזונתיות של כרוב אדום:


ערכים תזונתיים עיקריים (ל-100 גרם כרוב אדום טרי:

  • קלוריות: כ-30 קק"ל
  • פחמימות: כ-7 גרם
  • מתוכן סיבים תזונתיים: כ-2.1 גרם
  • סוכרים טבעיים: כ-3 גרם
  • חלבון: כ-1.4 גרם
  • שומן: כ-0.2 גרם

 

מעלות בריאותיות עיקריות:

עשיר בנוגדי חמצון

  • מכיל אנתוציאנינים – פיגמנטים סגולים-כחולים שנמצאים גם בפירות יער. הם נחשבים לנוגדי חמצון רבי-עוצמה, בעלי תכונות אנטי-דלקתיות ומגנות על התאים.
  • מכיל גם ויטמין C, שהוא נוגד חמצון חשוב לחיזוק מערכת החיסון, לשמירה על בריאות העור ולתפקוד תקין של מערכת העצבים.

שפע של ויטמינים

  • ויטמין C – תכולה גבוהה מאוד (כ-57% מהכמות היומית המומלצת ב-100 גרם).
  • ויטמין K – חשוב לקרישת דם ולבריאות העצם.
  • ויטמין A (בצורת בטא-קרוטן) – חשוב לבריאות הראייה והעור.
  • ויטמיני B (בעיקר B6 ו-B1) – חשובים למטבוליזם של אנרגיה, פעילות מערכת העצבים ולתפקוד המוח.

תכולת סיבים גבוהה

  • הסיבים עוזרים לשפר את תפקוד מערכת העיכול, מונעים עצירות, תורמים לתחושת שובע ותורמים לאיזון רמות הסוכר והכולסטרול בדם.

תכולת מינרלים

  • אשלגן – חשוב לאיזון לחץ הדם ולפעילות תקינה של הלב.
  • סידן – קיים בכמות מסוימת ותורם לבריאות העצמות.
  • מגנזיום – חשוב לפעילות השרירים והעצבים.
  • ברזל – בכמות צנועה, אך בשילוב ויטמין C מהכרוב עצמו – נספג טוב יותר.

מזון דל קלוריות ודל שומן

  • אידיאלי לדיאטות הרזיה ולשימור משקל – משביע מאוד אך כמעט ללא קלוריות.

תכונות אנטי-דלקתיות ומניעת מחלות

  • בזכות הפיטוכימיקלים שבו, כרוב אדום עשוי לעזור בהפחתת דלקת בגוף ולתרום למניעת סרטן, במיוחד סרטן המעי הגס והקיבה.
  • מחקרים מצביעים על כך שתכולת גופרית טבעית (כמו בסולפורפאן) תורמת לניקוי רעלים ולבריאות הכבד.


דרכי צריכה מומלצות

  • טרי בסלטים – שמירה על רוב הוויטמינים, במיוחד ויטמין C.
  • כבוש (כמו כרוב כבוש סגול) – מועיל למערכת העיכול כתוצאה מהתססה פרוביוטית.
  • מוקפץ או מאודה קלות – שימור חלקי של הערכים התזונתיים עם זמינות ביולוגית גבוהה יותר לחלק מהמינרלים.
  • מיץ כרוב אדום – יש המשתמשים בו לטיפול בכיבי קיבה, אם כי יש להתייעץ עם איש מקצוע לפני כן.


דגשים ואזהרות

  • אנשים הנוטלים מדללי דם (כמו קומדין) צריכים להתייעץ עם רופא לגבי צריכה גבוהה של ויטמין K (כרוב מכיל כמות בינונית).
  • צריכה מופרזת עלולה לגרום לגזים או נפיחות אצל אנשים רגישים לסיבים.


לסיכום

כרוב אדום הוא ירק זול, נגיש, טעים ומלא ברכיבי תזונה חיוניים. הוא מתאים כמעט לכל סוגי הדיאטות, תורם לבריאות הלב, כלי הדם, המעי, והמערכת החיסונית. שילוב יומיומי שלו – במיוחד בצורתו הטרייה – מהווה חיזוק משמעותי לתפריט מאוזן ובריא.

אם תרצה/י הצעות למתכונים או דרכי שילוב יצירתיות של כרוב אדום בתפריט – אשמח לעזור!